Wednesday, November 3, 2010

Greek ηρεμία



Afgelopen zomer begonnen de eerste opdrachten voor de MA Typeface Design, die we moesten inleveren tijdens de 'welcome week'. Deze bestonden uit het lezen van boeken (we kregen een never-ending boekenlijst), letterschetsen van Latin lettertypen en een FontLab ontwerp maken. Nu we de Latin lettertypes aardig in de vingers hebben qua vormen, schakelen we over op non-latin lettertypes. Zo kregen we vandaag onze eerste opdracht; schets het Griekse woord "adhesion". Het Engelse woord "adhesion" wordt geschetst omdat hierin alle lettervorm-variaties in voorkomen; als je deze onder de knie hebt kan je de rest van je alfabet maken. Het woord woord "ηρεμία" is de Griekse versie van "adhesion".
Daarnaast kregen we Griekse schrijf-opdrachten. Erg interessant om te doen! Het is alsof je weer terug in bij af bent en basisschool opdrachten moet doen.

Afgelopen maandag ging de presentatie van Michael Twyman over 'unfinished books'. Dit zijn boeken die als proefdruk (vroeger) werden gedrukt voor de correctie ronde. Hierna kon er akkoord gegeven worden en werd het boek officieel gedrukt. Deze collecties worden door Twyman zelf verzameld, met de 'unfinished books' is hij al 40 jaar bezig!
Ook presenteerde hij de Franse boekenverzameling Journal uit 1835, waarvan telkens 48 pagina's per week werden gepubliceerd. Uiteindelijk bestond één boek uit 10 kleine boekjes, waarna de klant deze boekjes liet binden bij de boekbinderij. Wat deze boeken interessant maakt, is dat het verhaal werd afgebroken aan het einde van de 48ste pagina, zelfs als de tekst eindigde midden in een woord. Het verhaal vervolgde zich de week erna, midden in de afbreking van het vorige boekje. Ongelofelijk!